Päivitetty 6 tammikuun, 2021

Axel Hernborg

Tivoli

Tivoli

Keskeltä Kööpenhaminaa löytyy huvipuisto Tivoli, joka neljän miljoonan vuosittaisen kävijänsä kanssa on uskomattoman suosittu turistikohde. Tivolissa on useita erilaisia laitteita, jotka pitävät niin lapset kuin aikuisetkin touhukkaina tuntikausia. Useimmat kokevat Tivolin tunnelmaltaan kodikkaampana sekä lapsiystävälisempänä kuin monet muut huvipuistot, mikä myös tekee siitä loistavan vierailukohteen koko perheelle. Tivolissa voi käydä myös joulun aikaan jolloin huvipuisto muuttuu aivan erityisen ihanaksi joulumarkkinoillaan, jouluviihdeellään ja valomerellisellään jouluvaloja.

Strøget

Strøget

Strøget on kävelykatu, joka sijaitsee Kööpenhaminan keskustassa ja kiemurtelee 1,1 kilometrin matkan länsipuolen Rådhusplatsenilta itäpuolen Kongens Nytorville. Strøgetin kilometrin pituus nostaa kadun maailman pisimpien kävelykatujen listalle. Erityisesti kaupat ja galleriat dominoivat Strøgetillä ja sieltä löytyykin kaikkea Zarasta sekä H&M:stä eksklusiivisiin putiikkeihin kuten Gucci ja Bang&Olufsen. Katu ei kuitenkaan ole täynnä vain kauppoja ja putiikkeja vaan sieltä löytyy myös museoita, ravintoloita ja paljon kahviloita. Katu on tunnettu katuviihteestään ja kun Strøgetillä kuljeskelee ympäriinsä, ei pidä hämmästyä törmätessään mitä erilaisimpiin katuartisteihin ja muusikoihin.

Christiania

Christiana

Christiania on kaupunginosa keskeisessä Kööpenhaminassa ja aiempi sotilaskeskus, joka kuului tanskalaiselle laivastolle mutta joka sulkemisen jälkeen tuli hippien valloittamaksi. Kyseiset hipit julistivat Christianian vapaavaltioksi ja valloittivat koko alueen. Juuri Christiania valittiin siksi, että haluttiin valloittaa jotain joka oli aiemmin ollut sotilaallista ja tehdä siitä rauhallinen paikka. Tanskalaiset viranomaiset yrittivät aluksi ajaa hipit pois, mutta koska paikalle virtasi jatkuvasti uusia ihmisiä koko Tanskasta, he antoivat lopulta periksi. Vuosien mittaan on tehty lukuisia yrityksiä sulkea Christiania, mutta kaupunginosa on yhä tänä päivänä jäljellä ja toimii vapaaalueena ihmisille joilla on alternatiivinen elämäntyyli. Tämän lisäksi kaupunginosasta on tullut turistimagneetti jossa vuosittain vierailee iso määrä turisteja. Christianiassa on mahdollista saada opastettuja kiertoajeluita.

Pieni merenneito, ”Den lille havfrue”

Ehkä suurin ”pakko” Kööpenhaminan matkalla on käydä katsomassa Pieni merenneito – patsasta, ”Den lille havfrue”, satamassa. Pieni merenneito on kuvanveistäjä Edvard Eriksenin luomus ja esittää maailmankuulun tanskalaisen kirjailija H.C. Andersenin hahmoa kirjasta samalla nimellä. Tivolin lisäksi Pieni merenneito on Kööpenhaminan suosituin turistinähtävyys jota käy vuosittain katsomassa yli miljoona ihmistä.

Carlsbergin pienpanimo

Siita huolimatta onko olutharrastaja vai ei, voi olla mielenkiintoista käydä yhdessä maailman tunnetuimmista panimoista, Carlsbergin pienpanimossa, Kööpenhaminassa vieraillessa. Täällä voi saada opastetun kierroksen ja oppia enemmän oluen panemisesta ja Carlsbergin historiasta. Halukkaat voivat myös maistaa erilaisia olutlaatuja kierroksen aikana. Tämä pienpanimo on yksi Skandinavian vanhimpia, perustettu 1800-luvun lopulla.

Nyhavn

Nyhavn

Ehkä kaunein ja mukavin kaupunginosa Kööpenhaminassa on Nyhavn. Kauniine, värikkäine rakennuksineen ja 1700-luvun satamineen tämä on hyvä paikka muutaman tunnin pysähtymiselle ja rentoutumiselle. Täällä on monta hyvää ravintolaa, kahvilaa ja pientä putiikkia joissa voi viettää aikaansa. Sen lisäksi voi antaa sataman ympäristössä pyörivien katuartistien viihdyttää itseään. Nyhavn on erityisen kaunis, kun aurinko paistaa ja talojen sekä laivojen värit syttyvät väriloistoon ja näyttävät fantastisilta.

Sirkusesitys Wallmansilla

Wallmansin pyöreää sirkusrakennusta Kööpenhaminan keskustassa voi kupoleineen melkein verrata sirkustelttaan. Täällä esitetään muutamana iltana viikossa, normaalisti torstaista lauantaihin, Wallmansin suosittuja sirkusnäytöksiä joissa on muun muassa maailmanluokan akrobatiikkaa. Vierailu joissakin näistä esityksistä on tavallisesti onnistunut ilta ruuan, juoman ja viihdytyksen parissa.

Alue Frederikbergin linnan ympärillä

Frederiksberg Palace

Kööpenhaminan katujen vilskeen jälkeen on virkistävää piipahtaa puistoissa ja viheralueilla Fredrikbergin linnan ympärillä. Linna ympäristöineen on keidas jossa varsinkin kevään ja kesän aikana vierailevat niin kööpenhaminalaiset kuin turistitkin aurinkoa ottaen, piknikillä käyden ja rentoutuen. Jos haluaa, voi käydä tarkemmin katsomassa linnaa, joka on rakennettu vuosina 1699-1703 italialaiseen barokkityyliin.

Smørrebrød Schønnemannilla

Smørrebrød

Kun tyypillisen tanskalaisen voileivän, smørrebrødin testaaminen houkuttaa, on aika käydä ravintola Schønnemannissa. Ravintola perustettiin jo 1871 ja on kauan ollut yksi kööpenhaminalaisten eniten suosimista paikoista syödä voileipänsä. Täällä voi pitkästä listasta valita erilaisia voileipiä joissa on kaikkea herkkusienistä maustesilliin. Hinnat ovat siinä 50 DKK paikkeilla ja ylöspäin. Schønnemann on tyypillinen tanskalainen ravintola ja käynnin arvoinen sille, joka haluaa tutustua tanskalaiseen keittiöön.

Designmuseum Danmark

Tanskalainen design on maailmankuulua ja on jo pitkään ollut todella tärkeää tanskalaiselle viennille. Designmuseum Danmark esittelee tanskalaista designhistoriaa tunnettujen tanskalaisten muotoilijoiden kuten Kaare Klintin, Poul Henningsenin ja Arne Jacobsenin töillä. Lukuunottamatta tanskalaista muotoilua, on museolla myös suuri valikoima historiallisia designesineitä muista Euroopan ja Aasian maista.

Den Blå Planet

Den Blå Planet on makean ja suolaisen veden akvaario joka on miellyttävä vierailupaikka meren ja järvien elämästä kiinnostuneelle. Siellä on kaiken kaikkiaan 53 erilaista akvaariota joissa on yli 20 000 kalaa maailman eri kolkilta. Hylkeet, hait, rauskut, sähköankeriaat, krokotiilit, käärmeet ja piraijat ovat vain pari esimerkkiä eläimistä joiden koti Den blå planet on. Suurin akvaario on kahdeksan metriä syvä ja antaa vierailijoille mahdollisuuden kävellä akvaarion alta käytävän läpi josta voi katsella kaloja kaikista ulottuvuuksista. Vierailu Den blå planetilla lisää koko perheen tietoa merten ja järvien fantastisesta faunasta.

Näe vahdinvaihto Amalienborgissa

Amalienborg

Amalienborg on Tanskan kuninkaanlinna ja paikka missä tanskalainen kuningasperhe asuu kun he eivät ole suorittamassa kuninkaallisia velvollisuuksiaan. Aivan kuten Buckingham Palacessa Lontoossa voi täällääkin joka päivä lounasaikaan nähdä perinteisen vahdinvaihdon. Suurin osa seremoniasta on sama kuin Lontoossa, mutta joitakin eroja on, ei vähiten että miljöö on täysin erilainen ja että vahdeilla on perinteinen karhunnahkalakki. Koko vahdinvaihto vie 30 minuuttia, mutta sitä seuraamaan voi tulla tai sieltä voi poistua koska tahansa vahdinvaihdon aikana.

Glypoteket

Glypoteket

Glypoteket on suuri taidemuseo Kööpenhaminassa, jossa on maalauksia ja veistoksia useista maista. Museon perusti 1800-luvun lopussa Carlsbergperustaja Carl Jacobsen jolla oli yksi maailman suurimmista senaikaisista taidekokoelmista. Paljon taiteesta on antiikkia ja tulee Egyptistä, Kreikasta, Lähi-idästä ja Italiasta. Museo on osittain jaettu taiteeseen eri puolilta maailmaa. Siellä on esimerkiksi ranskalainen osasto jossa on tauluja tunnetuilta ranskalaisilta maalareilta. Sen lisäksi museolla on erilaisia valokuvanäyttelyitä ja paljon muuta. Näyttelyt vaihtuvat jatkuvasti ja Glypoteketin kotisivulta löytyykin helposti lisää informaatiota, aikatauluja jne tulevista näyttelyistä. Glypoteketin erikoisuus on suuri talvipuutarha joka on erityisen hyvä käyntikohde sille joka haluaa hiukan vehreyttä ja lämpöä kylmiin tanskalaisiin talvipäiviin. Talvipuutarhassa on myös kahvila kauniissa ympäristössä.

Maanalainen Cisterne-museo

Kööpenhaminan katujen alla sijaitsee Cisterne, joka on modernin lasitaiteen museo. Museo on Kööpenhaminan vanhassa juomavesitankissa, jossa aiemmin oli miljoonia litroja vettä. Pelkästään vieraileminen maanalaisissa tiloissa on elämys ja tutustuminen erilaiseen ympäristöön on tosiaan erikoinen elämys. Moderni lasitaide on lumoavaa ja jotain mitä useimmat osaavat arvostaa, oli heillä taideintressejä tai ei. Esiteltävä lasitaide tulee useammilta tanskalaisilta muotoilijoilta kuten Robert Jacobsen, CarlHenning Pedersen, Peter Brandes ja Tróndur Patursson. Sen lisäksi on jatkuvasti erilaisten taiteilijoiden ja teemojen mukaan vaihtelevia näyttelyitä.

Remisenin sisäkirpputori

Jos olet Kööpenhaminassa viikonloppuna, sieltä löytyvät hyvät mahdollisuudet tehdä löytöjä jollakin kaupungin kirpputoreista. Jos hyvin käy, voi onnistua löytämään tanskalaista designia, hienoja vaatteita tai muita esineitä todella alhaisilla hinnoilla. Lauantaisin ja sunnuntaisin voi mennä useille kirpputoreille eri puolilla Kööpenhaminaa. Yksi näistä on sisäkirpputori Remisen, joka sijaitsee Triangleilla Østerbrolla. Tätä kirpputoria ei koskaan peruuteta huonon ilman vuoksi. Se on kuitenkin auki vain tiettyinä lauantai- ja sunnuntaipäivinä, joten kannattaa etukäteen tarkistaa aukioloajat ennen kuin on menossa.

Den Blå Hal

Toinen sisäkirpputori jossa voi käydä Kööpenhaminan matkallaan on Den Blå Hal. Tämä suuri ”halli” on auki vuoden ympäri lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16 ja on aina tupaten täynnä tavaraa. Pinta-ala on kaiken kaikkiaan 2000 neliömetriä ja riippumatta siitä mitä yrität löytää, tulet taatusti löytämään jotain mielenkiintoista.

Dragør

Dragør

Jos on paljon aikaa ja ehtii poistua Kööpenhaminan ydinkeskustasta, pieni retki Dragøriin on hyvä idea. Dragør on pieni paikkakunta Öresundsbron eteläpuolellla ja loistava paikka vierailulle kun haluaa rentoutua suurkaupungin hälinästä. Dragørin lumoavin puoli on hyvin säilynyt arkkitehtuuri 1700- ja 1800-luvuilta ja vierailijana ei ole vaikeaa tuntea itseään rentoutuneeksi kun kulkee ympäri kaupungin viihtyisiä mukulakivikatuja ja kujia keltaiseksi maalattujen punakattoisten talojen keskellä.

Tårnet

Tårnet

Tårnet eli Christiansborgin linnan torni avattiin yleisölle niin myöhään kuin 2014. On täysin ilmaista mennä ylös torniin josta on fantastinen näköala yli koko Kööpenhaminan. Torni on kaupungin korkein ja kun katsoo kattojen yli, näkee suurella todennäköisyydellä katuja, rakennuksia ja paljon muita yksityiskohtia joihin ei ole aiemmin kiinnittänyt huomiota.

Vor Frelsers Kirken kirkontorni

Vor Frelsers Kirke

Vielä yksi paikka, josta on mahtava näköala yli Kööpenhaminan keskustan, on Vor Frelseres Kirken kirkontorni. Torni on eri puolella kaupunkia ja sen vuoksi näköala on huomattavan erilainen verrattuna siihen mitä näkyy Christiansborgin linnasta. Kierreportaat vievät ylös kirkontornin huipulle, josta, aivan kuten Christiansborgin linnasta, näkyy uusia mielenkiintoisia aspekteja kaupunkikuvasta joita on vaikea havaita maanpinnan tasolta.

Bibliotekshaven

Jättääkseen vilkkaan keskustan ja rentoutuaksesi hetken, on Det Kongelige Biblioteks Have (Kuninkaallisen kirjaston puutarha) tällaiselle loistava päämäärä. Täällä voi istuutua jollekin puutarhan penkeistä tai kiertää ympäri katsomassa kauniita kasveja, kukkia sekä suihkulähteitä ja kuuntelemassa linnunlaulua. Puutarhassa voi myös katsella kauniita veistoksia, esimerkiksi Søren Kierkegaardin patsasta. Puutarhassa vierailevalle löytyy myös mahdollisuus mennä kahvila Funderiin ja syödä tai juoda jotain herkullista.

Dansk Jødisk Museum

Dansk Jødisk Museum on museo jonka vierailijat voivat oppia enemmän tanskalaisista juutalaisista ja miten he ovat jättäneet jälkensä tanskalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Mielenkiintoisissa näyttelyissä joissa on valokuvia, taidetta ja erilaista esineistöä, saa hyän kuvan juutalaisten 400 vuotta vanhasta historiasta Tanskassa. Pysyvien näyttelyiden lisäksi museolla on erilaisia jatkuvasti vaihtuvia teemoja. Esimerkiksi on järjestetty retkiä Kööpenhaminaan jossa käydään katsomassa paikkoja jotka ovat tärkeitä juutalaisvainolle kun Tanska oli natsien miehittämänä.

DDC

Tanskalaiseen designiin ja kuuluisiin muotoilijoihin voi tutustua useassa paikassa eri puolilla Kööpenhaminaa. Paikka jota voi miltei kutsua tanskalaisen designin ja muotoilun sydämeksi on Danish Design Centre. Keskus sijaitsee kauniissa monikerroksisessa rakennuksessa jonka on designannut Henning Larsen. Ikävä kyllä ainoastaan yksi kerroksista on auki yleisölle mutta siellä sijaitsee DDC-museo. Museo on 900 m2 kokoinen ja täynnä hienoja designesineitä menestyksekkäimmiltä muotoilijoilta.

Torvehallerne

Torvehallerne

Suurimmalla osalla eurooppalaisista pääkaupungeista on kauppahalli, jonka historia ulottuu useamman sadan vuoden päähän, Kööpenhamina on hieman erilainen. Kaupungin kauppahalli Torvehallarna rakennettiin 2011. Kokonaisuudessaan tila on 7000 m2 ja täynnä hyvää ruokaa ja muita herkkuja. Herkkujensa kanssa Torvehallerna on loistava lounaspaikka tai ostospaikka kun haluaa ostaa hyvän tanskalaisen herkun kotiin vietäväksi.

Roskilde

Roskilde

Noin 20 minuuttia junalla Kööpenhaminasta sijoittuu Roskilden kaupunki, jossa on paljon nähtäyyksiä suuren alueen festivaalialueen lisäksi. Roskilde-festivaali pidetään vuosittain kesällä. Muun muassa Vikingeskibsmuseet, joka on yksi Skandinavian johtavista viikinkilaivamuseoista löytyy Roskildesta. Kaiken kaikkiaan katsottavana on viiden alkuperäisen viikinkilaivan jäännökset, mutta näytillä on myös muita esineitä viikinkien ajalta. Roskilde on myös tunnettu kaupungin tuomiokirkosta, joka on UNESCON maailmanperintölistalla. Myös satama, josta on kaunis näköala yli Roskildefjorden, on viehättävä matkakohde.

Davidin kokoelmat

Jos käy erilaisilla matka- ja arvostelunettisivuilla, voi nopeasti havaita, että yksi museoista jonka Kööpenhaminassa käyneet ovat arvostelleet korkealle on Davidin kokoelmat. Davidin kokoelmat on suuri taidekokoelma, joka koostuu 1700-luvun eurooppalaisesta taiteesta, Tanskan kulta-ajasta ja islamilaisesta maailmasta vuoden 600-1800-luvun välisenä aikana. Se joka museosta tekee erilaisen ja erottaa useimmista muista Skandinavian taidemuseoista on erityisesti islamilainen taide. Davidin kokoelmat on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista islamilaisen taiteen kokoelmista ja näyttely on lumoava.

Hirschsprungske Samling

Hirschsprungske Samling

Jos kiinnostusta historiallisiin taidekokoelmiin löytyy, on Hirschsprungske Samling Østre Anlægin puistossa tanskalaisen tupakkatehtailija Heinrich Hirschsprungin vuonna 1902 yhdessä vaimonsa kanssa Tanskan valtiolle lahjoittama taidekokoelma. Erityisesti taidekokoelma sisältää taidetta tanskalaiselta kulta-ajalta 1800-luvulla ja sisältää öljymaalauksia, akvarelleja, pastelleja, piirroksia ja veistoksia. Kokoelmaan sisältyy myös Skagenmålarien taiteilijaryhmään kuuluvien Anna Ancherin, Michael Ancherin ja P.S. Krøyerin taideteoksia.

Frihedsmuseet

Toisen maailmansodan aikaan Tanska oli yksi maista jonka saksalaiset olivat miehittäneet. Frihetsmuseet kertoo tanskalaisesta vastarintaliikkeestä toisen maailmansodan aikana ja kävijä voi tutustua kertomuksiin eri vastarintaryhmistä, tanskalaisten arkielämään sodan aikana, tanskalaisten juutalaisten pelastamiseen, miehityksen kansainvälisiin seurauksiin ja paljoon muuhun.

100% ilmainen opastettu kierros

Opastetulle kierrokselle meneminen suurkaupungissa on varmaan paras tapa saada paljon informaatiota lyhyessä ajassa ja oppia kaupungin kulttuurista ja historiasta. Tavallisesti opastetuille kierroksille osallistuminen maksaa ja jos ryhmä on suurempi tai kyseessä on perhe, voi kustannus nopeasti lähteä karkuun ja tehdä reiän lompakkoon. Kööpenhaminan yksi positiivisista puolistaon siellä järjestettävät täysin ilmaiset opastetut kierrokset (katso kotisivulta) Kierroksella kerrotaan mielenkiintoisia tarinoita natsimiehityksen ajalta, vastarintaliikkeestä, Strøgetin historiasta, kuningasperheestä, eri torien ja rakennusten historiaa ja paljon muuta. Kierrokset lähtevät lounasaikaan Rådhusplatsenilta. Enemmän informaatiota löytyy molemmilta internetsivuilta.

Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium

Sanotaan että ”Filmi on paras elokuvateatterissa” mutta nyt se pitäisi muuttaa muotoon ”Filmi on paras planetaariossa”. Planetaariofilmit ovat loistavia ja Tycho Brahe planetaariossa voi nojautua taaksepäin ja nähdä hämmästyttäviä filmejä 1000 neliömetriä suurella kupolipinnalla. Näytettävät videopätkät vaihtelevat, mutta suurimmalla osalla filmeistä on yhteys historiaan tai luontoon. Täällä on näytetty myös filmi Normandian maihinnoususta (Dagen D), Antarktiksen jääkarhuista ja jääkauden mammuteista.

Ordrupgaard

Ordrupgaard on taidemuseo joka sijaitsee pohjois-Kööpenhaminassa ja on suuntautunut ranskalaiseen impressionismiin ja tanskalaiseen kulta-aikaan. Eräitä maailmankuuluja taiteilijoita joiden töitä voi nähdä museossa ovat Monet, Gauguin ja Hammershøi. Lukuunottamatta taidetta museon ovien takana, koko alue Ordupgaardin ympäristössä on näkemisen ja käynnin arvoinen. Päärakennuksen arkkitehtuuri yhdistettynä Odrupgaardin kauniiseen ympäristöön tekee siitä paikan jossa ei käy vain rentoutumisen takia vaan myös taidenäyttelyiden vuoksi.

Cafe Tranquebar

Hiukan erilainen kahvila kaupungin keskustassa on Café Tranquebar. Uniikki kahvila on saanut nimensä Tanskan ainoasta siirtomaasta Intiassa (Tranaquebar osavaltio Tamil Nadussa) ja mikä erottaa sen klassisista paikoista on että, se on yhdistetty kahvila ja kirjakauppa. Erityisesti löytyy matkakirjoja ja oppaita, mutta myös tavallista kirjallisuutta erilaisista matkakohteista ja maista ympäri maailmaa. Voi myös löytää tuotteita kuten tekstiileitä, taide-esineitä, olutta, viiniä ja kaikenlaista outoa kaukaisista maista. Jos rakastaa matkustamista, lukemista ja kahvinjuontia, täytyy sinun tutustua Café Tranquebariin Kööpenhaminan käynnillä.