Päivitetty 6 tammikuun, 2021

Axel Hernborg

Amsterdam on turistien suosima kaupunki ja vuodenaikaan katsomatta ihmiset maailman eri puolilta tulevat kokemaan kaupungin tarjontaa. Amsterdam on Hollannin pääkaupunki ja myös suurin kaupunki, josta löytyy vaikka mitä tekemistä vierailun ajaksi. Helpottaakseen reissusi aktiviteettien hahmottamista saat tässä 12 hyvää neuvoa, jotka auttavat matkasi suunnittelussa ja tarjonnan kartoittamisessa.

Näe kaupunki pyörän selästä

Polkupyörä Amsterdamissa

Amsterdamissa pyöräily on tavallinen tapa kulkea, mikä näkyy myös kaupungilla vaellellessa. Oletpa sitten isommilla teillä tai pienemmillä kujilla, ohitsesi tulee vilahtamaan pyörä tai pari. Turistina sinulla on loistavat mahdollisuudet liittyä pyöräilevien amsterdamilaisten seuraan. Pyörän saa helposti vuokrattua useista paikoista kaupungissa ja pyörällä pääsetkin jouhevasti kulkemaan sekä tulet mitä suuremmalla todenäköisyydellä näkemään ja havaitsemaan asioita joita et olisi ilman polkupyörää nähnyt. Lisäksi voi olla miellyttävämpää olla juoksematta ylös ja alas metron rappuja tai odotella busseja. Kysy hotellista tai turisti-infopisteiltä tie lähimpään pyörävuokraamoon.

Opi lisää kaupungin historiasta

Amsterdam Museum

Amsterdamilla on arvostettu historia ja historiasta kiinnostuneille Amsterdam tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Saadaksesi kokonaiskuvan kaupungin historiasta voi vierailu Amsterdam Museum:issa olla valaiseva. Tässä museossa voi seurata kaupungin urbanisaatiota useamman vuosisadan ajalta ja nähdä näyttelyitä joiden avulla voi oppia enemmän erilaisista periodeista Amsterdamin historiassa.

Joods Historisch Museum ja juutalaiset korttelit

Joods Historisch Museum

Amsterdamissa voi oppia paljon kaupungin juutalaisesta historiasta vierailemalla Joods Historisch Museumissa. Museo koostuu neljästä synagogasta, jotka yksityiskohtaisesti valokuvilla ja erilaisilla esineillä näyttävät juutalaisen uskonnon ja kulttuurin Hollannissa. Koska museo sijaitsee juutalaisissa kortteleissa, voi juutalaista kulttuuria kokea myös ulkona kaduilla.

Osallistu tyypilliseen hollantilaisuuteen

Klomps

Jos joskus saat kortin Hollannista, siinä saattaa olla kuva tulppaaneista tai tuulimyllystä. Näistä kahdesta symbolista, sekä juustosta ja hollantilaisesta käsityöstä, joista tunnetuimpia ovat puukengät ”klomp”, mukaan lukien, on turistinakin mahdollista oppia lisää. Sille, joka haluaa ostaa hollantilaisen tulppaanin tai ainoastaan nähdä valtavan valikoiman tulppaaneja, Bloemenmarkt on ehdoton kohde. Jos haluaa nähdä tyypillisen hollantilaisen tuulimyllyn, kannattaa käydä De Gooyerissa, joka on yksi Amsterdamin kahdeksasta isosta tuulimyllystä. Hollantilaista juustoa voi maistaa Reypenaer Cheese Tasting Roomissa, ja jos olet kiinnostunut käsitöistä voit käydä Zaanse Schans Museumissa jossa muun muassa voit nähdä “klomp”in (hollantilaisen puukengän) tai pari.

Näe Amsterdam kanaaleilta käsin

Amsterdam canal

Kaupunki omaa 165 kanaalia, jotka muodostavat Amsterdamista omanlaisensa vesilabyrintin, joka siltojen kanssa muodostavat aivan erityisen kaupunkikuvan. Kun ottaa jonkin kaupungin kanaaliveneistä, voi irtautua rauhassa katujen stressistä. Veneajelu Amsterdamissa antaa helposti kokonaiskuvan kaupungista ja sieltä katsoen voi havaita mielenkiintoisia yksityiskohtia kaupungista joita ei olisi maalta käsin nähnyt. Kun on valmis menemään taas kaduille, ei tarvitse muuta kuin kiivetä hetkeksi veneestä, palatakseen uusille vesikiertoajeluille kun tuntee olonsa valmiiksi kadun vilskeessä.

Rentoudu Vondelparkissa

Vondelpark

Kaupungin ehkä suosituin puisto, jota myös kutsutaan “Amsterdamin keitaaksi”, on Vondelpark. Täällä voi vaeltaa viheralueilla kauniiden kasvien ja kukkien seassa (tulppaaneja) tai istuutua nurmikolle rentoutumaan. Atmosfääri on todella rentouttava ja sopii loistavasti, kun olet vailla maisemanvaihtoa keskustan vilskeestä. Puistosta löytyy myös leikkipaikka lapsille ja jos tekee mieli jäätelöä tai jotain syötävää, on tarjolla useita kahviloita ja anniskelupaikkoja. Helpoin tapa tulla tänne Amsterdamin keskustasta on raitiovaunulla.

Näe tapahtuma Ziggo Domella

Ziggo Dome

Ziggo Dome on suuri areena Amsterdamin keskustassa, jossa pidetään vuosittain erilaisia tapahtumia, erityisesti konsertteja ja musikaaleja. Useat suuret artistit ovat esiintyneet täällä ja kun tilaa on 17000 katsojalle, on areenalla tavallisesti meno päällä kun maailmantähdet ovat paikalla. Pääsääntöisesti Ziggo Domella on viikottain esityksiä ja vierailijana pystyt ajoittamaan vierailusi haluamasiesi ohjelmien ympärille. Lippuja on usein saatavilla muttei aina. Jos esiintymässä on suuria nimiä, on liput tavallisesti loppuunmyyty jo monta viikkoa ennen esitystä. Ohjelma löytyy Ziggo Domen kotisivuilta.

Kuuntele konserttia Concertgebouwissa

Concertgebouw

Concertgebouw Amsterdamissa on yksi maailman tunnetuimmista konserttitaloista. Erityisesti kun kysymyksessä on akustiikka, se rankataan maailman kolmen kärkeen yhdessä Bostonin Symphony Hallin ja Wienin Musikvereinin kanssa. Tässä fantastisessa konserttitalossa voit kuunnella monia erilaisia konsertteja, erityisesti klassista musiikkia maailmankuuluilta orkestereilta, mutta myös jazzia ja popia. Mitä konsertteja on tarjolla vaihtelee koko ajan, mutta ohjelman voi tarkistaa kotisivuilta tai paikan päällä. Jos vierailet Amsterdamissa kesäkuun ja syyskuun välillä, voit joka keskiviikko kuunnella ilmaisen lounaskonsertin Concertgebouwilla. Konsertti alkaa kello 12.30 ja on tulevien esitysten kenraaliharjoitus.

Vieraile Anne Frank-talossa

Anne Frank’s house

Useimmat ovat kuulleet puhuttavan juutalaisesta tytöstä Anne Frankista, hänen elämästään ja kohtalostaan toisen maailmansodan aikana. Osa on myös lukenut Anne Frankin päiväkirjan, jossa voi yksityiskohtaisesti seurata hänen ja hänen perheensä elämää kesäkuusta 1942 elokuuhun 1944 jolloin he olivat piilossa natseilta Amsterdamissa Alankomaiden miehityksen aikaan. Vielä tänä päivänä on olemassa talo, jossa perhe asui ja siitä on tullut suosittu museo. Huoneet, joissa perhe asui, ovat tallella ja vierailijana ei ole vaikeata liikuttua kertomuksesta ja kirjan välittämästä kuvasta siitä millaista oli elää miehityksen aikana. Vaikka tila oli pieni, kaikki on todella hyvin suunniteltua ja vierailija voi kiertää viitoitetun kierroksen jolla näkee eri osat. Lasten mukaanottaminen käy hyvin mutta kaikkein pienimmille ei kannata näyttää epämukavia filmejä joita talossa on näytillä. Älä myöskään varaa mitään ohjelmaa heti käynnin jälkeen koska sisälle voi olla pitkä jono. Hyvä neuvo on olla paikalla aikaisin aamulla.

Pelaa minigolfia erilaisessa ympäristössä

GlowGolf

Minigolfista pitävän ei pidä jättää väliin käyntiä GlowGolf Amsterdamissa. Paikassa saa vähintäänkin erilaisen minigolfelämyksen. Radat sijaitsevat ulkona ja koko tila on tehty 3D-ympäristöön jossa on itsevalaisevia yksityiskohtia ja uv-lamppuja, jotka saavat kaiken valkoisen loistamaan erityisesti. Vaikka 3D-lasit maksavat hiukan ekstraa, ne kannattaa hankkia peliin. 3D-lasit vahvistavat kokemusta entisestään ja sen lisäksi pelaajat näyttävät hauskoilta niiden kanssa ja se naurattaa. Kaikkiaan pelattavaksi löytyy 15 reikää, ja kaikki, iästä riippumatta, ovat tervetulleita. Yläkerrassa on ravintola ja kahvila vierailijoille, jotka haluavat jäädä syömään tai kahvittelemaan.

Lähetä digitaalinen maisemakorti Postcard Experiencestä

Vasta-avattu paikka Amsterdamissa on Postcard Experience, jossa pääset teettämään itsellesi aivan oman digitaalisen postikortin. Prosessi aloitetaan henkilöä filmatessa niin sanotun ”green screen”in edessä jossa hän saa ohjeita miten tulee käyttäytyä. Filmauksen jälkeen tuotetaan filmi missä itse olet pääroolissa ja ajat läpi Hollannin pienessä puukenkäautossa. Tämä on lähinnä maisemakortti liikkuvassa muodossa jota on hauska katsella. Traditionaalisten maisemakorttien sijaan oma digitaalinen maisemakortti on hauska vaihtoehto meilata tutuille tai jakaa Facebook-ystäville.

Vieraile Van Gogh-museossa

The Almond Blossom - Van Gogh museum

Vaikka ei olisikaan taiteen ja maalausten suuri ihailija, voi vierailu Van Gogh-museossa olla hyvin mielenkiintoinen. Van Gogh on yksi historian suurista taiteilijoista. Pääsy katsomaan hänen erilaisia maalauksiaan ja muita töitäänviehättävät useimpia. Museo avattiin 1973 ja on nyt maailman suurin Van Gogh-maalausten kokoelma. Van Goghin töiden lisäksi löytyy maalauksia muilta taiteilijoilta, jotka olivat tuotteliaita samaan aikaan kuin tämä maailmankuulu taiteilija.